Arxiu mensual: June de 2013

Jun 28 2013

Wert contra la Universitat Pública

 

Regidor del PSC del VendrellEl ministre Wert ha emprés una veritable creuada, amb tota la càrrega ideològica de la paraula, contra l’educació pública, la igualtat d’oportunitats i la mobilitat social que proporcionen els estudis. Durant la democràcia, les aules de les universitats s’han popularitzat; ja no només hi han anat els fills de les classes altes, els preus assequibles de les matrícules i les beques han facilitat que Espanya es situï en la franja alta dels països de l’OCDE en percentatge d’alumnes universitaris.

Amb la crisi actual, aquest panorama s’ha cobert de núvols. Per primera vegada en moltes dècades, milers d’universitaris estan en risc de perdre la seva plaça per no poder fer front al pagament de la matrícula, altres tants professors associats perdran la seva feina i els grups de recerca es queden sense finançament. En els llistats internacionals de les millors universitats del món, com l’elaborat per la Universitat Jiao Tong de Shanghai o pel suplement educatiu de The Times, HIGHER, les nostres es situen molt avall o només destaquen algunes escoles de negocis, això sí, privades. En aquests rànkings s’avalua, entre d’altres, la ràtio de professors i alumnes, d’alumnes de postgrau, les publicacions en revistes científiques d’impacte o la transferència de coneixement a la indústria. Aquests llistats el que ens demostren és que la universitat necessita una millora qualitativa, una aposta decisiva per la recerca i la innovació que requereix inversió. 

Davant d’aquest repte de futur de la universitat, el ministre Wert torna a mostrar la seva voluntat de domini classista amb la proposta de beques per al curs 2013-2014. El finançament necessari per millorar la universitat el pretén aconseguir estalviant en nombre d’alumnes. Ja amb l’esborrany de la LOMCE i la reforma de l’ESO, busca reduir el nombre d’alumnes que podran arribar a la universitat i ara, amb la reducció de la partida de beques, amb l’increment a un 6,5 de nota per optar a elles i l’augment del preu de la matrícula dificultarà l’entrada, o que puguin acabar els seus estudis, aquells alumnes amb menys recursos econòmics.

Les beques han de servir per ajudar a estudiar als alumnes que no ho podrien fer sense elles, perquè no tots els alumnes tenen les mateixes oportunitats depenen de les circumstàncies de cada família. En aquests moments de crisi econòmica, on cada vegada més i més famílies tenen dificultats per pagar els estudis dels seus fills, el que es necessita és incrementar les beques i el límit econòmic a partir del qual es poden demanar. El ministre Wert proposa justament l’opció contrària, reduir els beneficiaris de beques perquè la universitat pública sigui elitista i reservada als fills d’uns pocs.       

Si la dreta aconsegueix aprofitar la crisi per acabar amb l’educació pública, que garanteix la igualtat d’oportunitats per a tots els joves independentment dels recursos de la seva família, provocarà una fractura social entre una majoria cada vegada més empobrida i una minoria dominant. A més, construirà una societat on imperaran els valors de la competitivitat entre individus i no d’individus competents. Daron Acemoglu i James A. Robinson, en el seu llibre Per què fracassen els països?, expliquen que quan s’instal·len en les estructures de poder el que anomenen classes extractives, oligarquies que actuen en benefici propi i no del col·lectiu, aquella societat internament es descompassa i acaba fent fallida.

Serveixin d’exemple els moviments de protesta a Brasil i Turquia que ens han sorprès aquests dies. Dos països emergents, amb uns creixements econòmics en els últims anys espectaculars, però on la seva població se sent frustrada perquè la riquesa generada no s’està traslladant al conjunt de la ciutadania en forma de millors serveis públics i més drets i oportunitats.

L’educació pública de qualitat és el millor mecanisme de justícia social que existeix, solidària amb tots els que no podríem assumir el que ara són serveis públics (educació, sanitat, pensions, etc) i que dóna la possibilitat de progressar socialment a través dels estudis. El ministre Wert, amb tota la intencionalitat, sap que deteriorant l’educació pública i dificultant l’accés a l’educació superior, s’aconsegueixen ciutadans més fàcils de manipular que no posin en perill la jerarquia social. Només una massa crítica de ciutadans formats i preparats pot impulsar una societat veritablement democràtica i una economia basada en la innovació i la tecnologia que garanteixi l’Estat del Benestar.

Enllaç permanent a aquest article: http://www.pscelvendrell.org/?p=243

Jun 27 2013

El PSC participarà de manera activa en la manifestació d’aquest dissabte 29 de juny a favor de la cohesió social i en contra del racisme

El PSC del Vendrell anima a tots els seus simpatitzants i militants i a tots els ciutadans a participar de manera activa, festiva i lúdica de la manifestació d’aquest dissabte a les 11:30 hores a la Font de la Rambla del Vendrell.


Aquest dissabte 29 de juny a les 11:30 hores començarà a la Font de la Rambla del Vendrell, una concentració popular per visualitzar clarament la oposició frontal, unitària i transversal de la societat vendrellenca respecte els comportaments racistes i en contra de la cohesió social del municipi que impulsa alguna formació política per treure’n rèdits electorals.

Cal destacar en aquest aspecte, la gran implicació de tot tipus d’entitats i formacions polítiques diverses però que en un tema tan important com aquest no han dubtat ni un segon a unir-se per plantar cara a aquesta amenaça.

A través d’aquest escrit volem fer una crida a totes i tots a participar de manera activa, festiva i lúdica a la concentració d’aquest dissabte.

Unitat contra el racisme i el feixisme

Recordem que el PSC del Vendrell ha estat present com a partit donant suport, en tot moment, a la manifestació en defensa de la cohesió social i en contra del racisme que han impulsat diversos col·lectius de la vila.

De la mateixa manera, els socialistes vendrellencs es sumen al manifest que fa una clara aposta per la convivència plural i entenedora entre tots els veïns i veïnes del Vendrell.

Des de l’executiva del PSC del Vendrell també s’ha volgut destacar la bona feina que s’ha impulsat els darrers mesos des de l’Ajuntament del Vendrell per millorar la convivència i la cohesió social al municipi. En aquest sentit, es posa com a exemple accions concretes com l’elaboració de material informatiu per desmentir els rumors i tòpics vinculats amb les persones nouvingudes, així com la reedició del cartell de bones pràctiques de bon veïnatge o la difusió per TV el Vendrell del programa (premiat pel CAC), ‘Nous vendrellencs’, així com xerrades als instituts, cursos de tot tipus i moltes més activitats desenvolupades en aquests dos anys.

El PSC del Vendrell s’ha adherit com a partit a la manifestació en defensa de la cohesió social i en contra del racisme que han impulsat diversos col•lectius de la vila. De la mateixa manera, els socialistes vendrellencs es sumen al manifest que fa una clara aposta per la convivència plural i entenedora entre tots els veïns i veïnes del Vendrell.

Des de l’executiva del PSC del Vendrell també s’ha volgut destacar la bona feina que s’ha impulsat els darrers mesos des de l’Ajuntament del Vendrell per millorar la convivència al municipi. En aquest sentit, es posa com a exemple accions concretes com l’elaboració de material informatiu per desmentir els rumors i tòpics vinculats amb les persones nouvingudes, així com la reedició del cartell de bones pràctiques de bon veïnatge o la difusió per TV el Vendrell del programa (premiat pel CAC), ‘Nous vendrellencs’.

Des de l’agrupació socialista del Vendrell es fa una crida als ciutadans del Vendrell perquè participin de manera pacífica i festiva en la concentració del dia 29 de juny.

Enllaç permanent a aquest article: http://www.pscelvendrell.org/?p=238