Arxiu de categories: Articles d’opinió

Apr 11 2018

Manifest II República

“En defensa dels Drets Social, les Pensions, la llibertat d’expressió, l’Autogovern i el Catalanisme integrador”

Enguany es compleixen 87 anys des del 14 d’abril de 1931 data de proclamació de la II República. En un context com l’actual en el que el concepte República s’ha utilitzat com a sinònim d’independència, cal fer una crida als veritables valors republicans que van inspirar la II República, la que uneix als pobles d’Espanya i que va ser derogada per Cop d’Estat del General Franco. Valors republicans que avuí dia són més necessaris que mai per tal de que el poble català avanci de la ma dels altres pobles de l’estat espanyol cap a un millor futur col.lectiu.

El republicanisme va ser el primer regim polític en implementar les bases del reconeixement de drets socials i econòmics que, més tard, van esdevenir en el modern Estat del Benestar, avui clarament amenaçat per la inacció política dels òrgans d’autogovern a Catalunya i per les polítiques anitsocials del Govern del PP, 

Paradoxalment, l’aposta per una declaració unilateral d’independència ha comportat la major crisi institucional de l’època moderna a Catalunya, i el major retrocés en l’autogovern del nostre pais.

El xoc de trens institucional no és nou al nostre pais. L’any 1931, Francesc Macià proclamà la República Catalana dins la Federació Ibèrica i acabà acceptant la formació d’un govern autònom, la Generalitat de Catalunya, les competències del qual foren fixades en l’Estatut d’Autonomia del 1932 dins el marc de la segona república espanyola. El govern català, en el que Esquerra Republicana de Catalunya fou sempre hegemònica, amb els presidents Macià (1931-1933) i Companys (1933-1940), va aconseguir éxits mentres les esquerres estaven en el govern central; i al contrari, el govern català va veure suspès l’Estatut d’Autonomia i el Govern Autonòmic quan governaren les dretes. Sembla que poc hem après des d’aleshores.

Sembla que molts han oblidat que una Catalunya compromesa amb les esquerres a Espanya té moltes possibilitats de reeixir-se com un pais modern, dins un Estat plurinacional i capaç de satisfer les necessitats de la majoria social. Ens al contrari, una Catalunya dividida i que aposta per la divisió amb els altres pobles d’Espanya, no es pot ensortir en un entorn sociopolític com l’actual, i ens debilita a tots plegats per fer front les polítiques de la dreta.

Defensar avui la República és avançar cap a un Estat Federal republicà que requereix d’amplis consensos polítics, i, sobretot, l’aprovació del poble que es qui té l’última paraula.

Defensar avui la República és lluitar per:

  • Unes pensions dignes i uns serveis públics de qualitat.

  • lluitar, colze a colze, amb els sindicats, per aconseguir sous més justos i equitatius que no discriminin a homes i dones, a joves o a majors de 45 anys.

  • Defensar la llibertat d’expressió, derogar la llei mordaça i exigir l’amnistia dels més de 300 sindicalistes encausats per participar en vagues, artistes empressonats per la lletra de les seves cançons o polítics empressonats cautelarment per delicte de Rebel·lió a l’espera de judici. 

  • Defensar polítiques socials capaces de cubrir les necessitats de qui ho necessita.

  • Defensar avui la República és potenciar les Universitats Públiques i una política de beques que permeti que els fills de la classe treballadora també puguin accedir-hi.

La via judicial dificulta trobar una solució política, dialogada, al conflicte català.

Cal estendre ponts de diàleg per aconseguir àmplies majories tant al Parlament Català com espanyol, per posar fi a les polítiques de la dreta que impedeixen que els drets socials i nacionals puguin ser exercits en llibertat.

Els socialistes reivindiquem un republicanisme de totes i per tots, tal i com ho van entendre Macià i Companys. Un republicanisme d’unió entre els pobles i no pas de divisió, i un republicanisme que garanteixi els drets socials de tots els ciutadans i ciutadanes i la fraternitat entre els pobles de l’Estat.

És hora de començar a construïr aquesta república federal!, i per això cal diàleg, i un acord parlamentari, que és possible, entre el bloc independentista, els Comuns i els Socialistes en benefici de l’autogovern i en benefici de totes i tots els catalans i catalanes.

 

Visquin els caiguts per la República.

Visca la República.

Visca Catalunya

Enllaç permanent a aquest article: http://www.pscelvendrell.org/?p=677

Mar 17 2018

En lucha por unas pensiones dignas

El PSC de El Vendrell recolza i s’adhereix a les concentracions en lluita per unes pensions dignes.

 

Enllaç permanent a aquest article: http://www.pscelvendrell.org/?p=668

Mar 14 2018

Lluitant contra la bretxa salarial: fets, no paraules!

EL GRUP SOCIALISTA PRESENTA UNA LLEI PER GARANTIR LA IGUALTAT ENTRE HOMES I DONES I ACABAR AMB LA BRETXA SALARIAL QUE A LA DEMARCACIÓ DE TARRAGONA ÉS DE 7.123 EUROS ANUALS 

 El diputat del PSC al Congrés per Tarragona Joan Ruiz ha explicat avui que el grup socialista ha entrat a registre una proposició de llei per garantir la igualtat de tracte i d’oportunitats entre homes i dones en l’àmbit de l’ocupació i del món del treball.

 “Els socialistes volem que aquesta llei sigui l’instrument per eradicar tots els elements injustos i de desigualtat entre homes i dones en l’àmbit laboral. Per exemple, tan sols cal recordar que a dia d’avui, segons els nostres càlculs, la bretxa salarial entre homes i dones a la demarcació de Tarragona és de 7.123 euros anuals. Una realitat intolerable.”

 En concret, la mitjana salarial dels homes a la demarcació de Tarragona és de 27.447 euros anuals bruts mentre que les dones tan sols perceben de mitjana 20.324 euros l’any. Aquesta discriminació també afecta la determinació i la quantia econòmica de les pensions que reben les dones al final de la seva vida laboral.

 “Volem ser la veu de les dones a les Corts Generals i defensar els seus drets, com sempre hem fet els socialistes. Amb aquesta llei les bones paraules es tradueixen en drets individuals per a les treballadores i en obligacions per a les empreses”, ha explicat el diputat tarragoní.

 Joan Ruiz ha titllat com a “burla” les declaracions de la ministra del PP, Dolors Montserrat, en les que aquesta afirmava que la igualtat entre homes i dones està garantida. “Només des del desconeixement més absolut de la realitat és poden dir aquestes coses perquè la realitat que viuen les dones en el seu dia a dia laboral no es pot definir com a igualtat ja que se les tracta injustament, començant per les quanties dels seus sous i de les seves pensions.”

 Entre les mesures contemplades per la llei socialista està la derogació dels elements de la reforma laboral del PP de 2012 on no es promocionen amb incentius el retorn de les dones als seus llocs de treball després de ser mares.

 Així mateix es crearà una oficina estatal de lluita contra la discriminació laboral, a més de reforçar les mesures de la inspecció de treball. “Volem mesures de discriminació positiva en la promoció i l’ascens de les dones en el món del treball.”

 En la mateixa línia la llei estableix com a obligatòries les quotes de participació de les dones en els consells d’administració de les empreses tal i com estableixen les mateixes directives comunitàries.

 “En definitiva –ha conclòs el diputat socialista-, amb aquesta llei volem posar el fil a l’agulla a una realitat laboral en què les dones cobren menys, treballen més, tenen les ocupacions més precàries, tenen més cura de les responsabilitats familiars i acumulen una autèntica sèrie de desavantatges en el món del treball. Amb aquesta proposta de llei volem remoure els obstacles per a què les dones puguin ser ciutadanes i treballadores amb uns drets reconeguts, amb igualtat real i no només nominal.”

Enllaç permanent a aquest article: http://www.pscelvendrell.org/?p=660

Entrades anteriors «